
خبرهای خوش پژوهشی در راه است
امور تحقیق و توسعه مجتمع مس سرچشمه در آذرماه جشنواره هفته پژوهش را برگزار و در آن سه پژوهشگر برتر منتخب را معرفی کرد؛ انتخابی که به گفتۀ دکتر «حسن صحراییپاریزی»، مدیر تحقیق و توسعه مجتمع مس سرچشمه روند آن یک سال به طول انجامید تا انتخابی دقیق و شفاف باشد. این اتفاق بهانهای شد تا عملکرد یکسالۀ امور تحقیق و توسعه مجتمع مس سرچشمه را در گفتوگو با دکتر صحرایی مرور کنیم که در ادامه مشروح آن را میخوانید.
مدیر تحقیق و توسعه مجتمع مس سرچشمه در این گفتوگو از ساخت دستگاهی توسط پژوهشگران واحد هیدرومتالورژی امور تحقیق و توسعه خبر داد که بهزودی به مناسبت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی به بهرهبرداری میرسد.
هدف اول در مجتمع مس سرچشمه، بازیابی مس است و مولیبدن برای ما بهعنوان یک محصول جانبی فرآوری میشود. با این حال در مجتمع مس سرچشمه در سال حدود ۶ هزار تن سولفور مولیبدن فرآوری میشود که بخشی از آن به کارخانه مولیبدن خاتونآباد میرود و تبدیل به اکسید مولیبدن میشود و بخشی به شرکتهای خصوصی فروخته میشود. امسال برخی عوامل ازجمله تغییراتی در سنگ معدن و مواد شیمیایی مصرفی و مسائلی در خود کارخانه مولیبدن دستبهدست هم داد و میزان بازیابی مولیبدن افت پیدا کرد.
بنابراین طرحی با همکاری واحد فرآوری امور تحقیق و توسعه، امور تغلیظ و مرکز تحقیقاتی کاشیگر در کارخانه مولیبدن آغاز شد، در این طرح با انجام تغییراتی روی مواد شیمیایی و میزان مصرف آنها و بهعلاوه با انجام بازسازیهایی که در کارخانه مولیبدن انجام شد تا پایان دیماه بازیابی مولیبدن به روند عادی برگردانده شد. کاهش بازیابی کارخانه مولبیدن از یک طرف شرکت را متضرر میکند و از طرف دیگر تولید کلی را کاهش میدهد و با این اتفاق ممکن است به بعضی از کارخانههای دیگر مواد اولیه کافی نرسد.
در بخش فنی و مهندسی هم طرحهای مهمی انجام شده است؛ بهعنوان مثال در ریختهگری پالایشگاه در بخش تولید مفتول یک طرح داشتیم. قبلاً روند کار به این شکل بود که مفتول تولید میشد و پس از تولید در واحد کنترل کیفی بررسی میشد و چنانچه قطر آن غیراستاندارد بود، برگشت داده میشد و مجدداً ذوب میشد؛ اما پروژهای در بخش فنی و مهندسی تعریف شد و دو دوربین روی خط تولید مفتول نصب شد.
این دوربینها به شکل اتوماتیک لحظهبهلحظه قطر مفتول را از دو جهت اندازهگیری میکنند و هر جایی که مفتول غیراستاندارد یا به اصطلاح خارج از محدوده مجاز قطری باشد، هشدار میدهند که خط ریختهگری قطع شود. این کار باعث شده مقدار مفتولهای تولیدی غیراستاندارد به شدت کاهش یابد و موجب صرفهجویی قابل توجهی هم در مصرف برق و مواد سوختی شده است.
در نظر داریم با یاری خداوند متعال هر ساله در هفته پژوهش در قالب جشنوارهای و با دعوت از مدیران ارشد شرکت مس، مسئولان دانشگاهی و محققان استانی و کشوری، ضمن ارائه گزارش عملکرد امور تحقیق و توسعه تقدیر از پژوهشگران برتر را هم داشته باشیم.
منبع: عصر مس آنلاین
فروشگاه آنلاین سیم و کابل کالا تکنیک